Dla pasjonatów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, doskonałą ideą jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu legendarnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których należą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi kochają również pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.
Połączenie dobrych składników z dobrymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.