kawa arabica w ziarnach

Zwykło się twierdzić, że jeżeli idealna kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa arabica w ziarnach
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie różne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Maragogype
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita nieomal przez cały rok i uwielbia ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokładnie skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.